dilluns, 16 de juny del 2014

Amanida de llenties amb salmó. Cuina d’aprofitament: el peix.

Estic molt contenta perquè he guanyat el 1r premi del concurs Mossegades del mes de Maig que organitza la web Gastronomicament.cat. Moltes gracies a tots els que em vàreu votar.

Amanida de llenties


Ingredients:
500 grams de llenties cuites
2 ous durs
Unes fulles d’enciam
Uns creixents
Un tomàquet
½ ceba
Uns brots d’alfals
Salmó cuit al vapor (provinent del cap i les espines d’un salmó preparat a filets)

Preparació:
Bulliu durant un parell de minuts o feu al vapor les espines i el cap del salmó
Un cop fred traieu la carn del peix de les espines amb cura perquè no quedi cap espina.
Renteu i talleu el tomàquet i la ceba
En un bol poseu les llenties cuites, el tomàquet i la ceba tallades
Renteu unes fulles d’enciam i/o escarola i els creixents
Afegiu-los al bol
Afegiu també al bol un ou dur tallat, uns brots d’alfals i el salmó esqueixat.
Remeneu bé i amaniu amb oli, sal i vinagre
Poseu el bol a la nevera perquè l’amanida sigui freda.

La cuina de l’aprofitament: el peix
L’any passat els mercats de Barcelona van posar en marxa una campanya per no llençar el menjar i aprofitar les restes a través de tallers on ens presentaven receptes de la cuina d’aprofitament, consells i estratègies per tal de llençar el menys menjar possible.
Va ser en un d’aquests tallers que vaig seguir al Mercat de la Sagrada Família, on vaig prendre consciencia de que fins i tot quan demanem al peixater que ens faci filets d’un salmó, d’un lluç, d’un rap o de qualsevol altre peix, les espines i el cap el podem aprofitar per fer plats exquisits.
Amb els caps i les espines del peix es pot preparar un bon caldo de peix. Tots els plats de peix en salsa, els arrossos o la fideuà quedaran molt més gustosos si en comptes d’aigua afegim aquest caldo que haurem preparat amb els caps i les espines. Per fer aquest caldo només s’han de fer bullir en 2 litres d’aigua un quilo d’espines i caps de peix blanc, un porro, una pastanaga i una ceba. S’ha de deixar bullir una estona, fins que quedi reduït a la meitat ( 1 litre), després es cola i el podem guardar congelat fins a un mes o dos. Tan barat, tan senzill i tan bo.
Amb les espines i els caps de peix també podem fer unes croquetes casolanes, unes crestes...però podem fer una cosa encara més senzilla, per exemple amb les espines i el cap del salmó. Els cuino al vapor i després separo la carn de les espines i serveix per afegir a l’amanida, en aquest cas a l’amanida de llenties. No afegim a les amanides tonyina al natural que comprem en llauna? Doncs també podem aprofitar el peix que queda al voltant de les espines per afegir a l’amanida. Tan barat, tan senzill i enriquirà les nostres amanides.



1 comentari:

  1. Quina bona pinta d'amanida, això si que es cuina d'aprofitament. Ara a l'estiu ve molt de gust.

    ResponElimina