Estic
molt contenta perquè he guanyat el 1r premi del concurs Mossegades del mes de
Maig que organitza la web Gastronomicament.cat. Moltes gracies a tots els que
em vàreu votar.
Amanida de llenties
Ingredients:
500
grams de llenties cuites
2
ous durs
Unes
fulles d’enciam
Uns creixents
Un tomàquet
½ ceba
Uns brots
d’alfals
Salmó
cuit al vapor (provinent del cap i les espines d’un salmó preparat a filets)
Preparació:
Bulliu
durant un parell de minuts o feu al vapor les espines i el cap del salmó
Un
cop fred traieu la carn del peix de les espines amb cura perquè no quedi cap
espina.
Renteu
i talleu el tomàquet i la ceba
En
un bol poseu les llenties cuites, el tomàquet i la ceba tallades
Renteu
unes fulles d’enciam i/o escarola i els creixents
Afegiu-los
al bol
Afegiu
també al bol un ou dur tallat, uns brots d’alfals i el salmó esqueixat.
Remeneu
bé i amaniu amb oli, sal i vinagre
Poseu
el bol a la nevera perquè l’amanida sigui freda.
La cuina de l’aprofitament: el peix
L’any
passat els mercats de Barcelona van posar en marxa una campanya per no llençar
el menjar i aprofitar les restes a través de tallers on ens presentaven
receptes de la cuina d’aprofitament, consells i estratègies per tal de llençar
el menys menjar possible.
Va
ser en un d’aquests tallers que vaig seguir al Mercat de la Sagrada Família, on
vaig prendre consciencia de que fins i tot quan demanem al peixater que ens
faci filets d’un salmó, d’un lluç, d’un rap o de qualsevol altre peix, les
espines i el cap el podem aprofitar per fer plats exquisits.
Amb
els caps i les espines del peix es pot preparar un bon caldo de peix. Tots els
plats de peix en salsa, els arrossos o la fideuà quedaran molt més gustosos si
en comptes d’aigua afegim aquest caldo que haurem preparat amb els caps i les
espines. Per fer aquest caldo només s’han de fer bullir en 2 litres d’aigua un
quilo d’espines i caps de peix blanc, un porro, una pastanaga i una ceba. S’ha
de deixar bullir una estona, fins que quedi reduït a la meitat ( 1 litre),
després es cola i el podem guardar congelat fins a un mes o dos. Tan barat, tan
senzill i tan bo.
Amb
les espines i els caps de peix també podem fer unes croquetes casolanes, unes crestes...però
podem fer una cosa encara més senzilla, per exemple amb les espines i el cap
del salmó. Els cuino al vapor i després separo la carn de les espines i serveix
per afegir a l’amanida, en aquest cas a l’amanida de llenties. No afegim a les
amanides tonyina al natural que comprem en llauna? Doncs també podem aprofitar
el peix que queda al voltant de les espines per afegir a l’amanida. Tan barat,
tan senzill i enriquirà les nostres amanides.
Quina bona pinta d'amanida, això si que es cuina d'aprofitament. Ara a l'estiu ve molt de gust.
ResponElimina