Tots tenim un plat estrella,
aquell que segons ens diuen és el que ens surt més bé. En el meu cas és un plat
senzill, sense gaire complicacions, molt fàcil de fer, però segons diuen a casa
meva, és el meu plat més reeixit, el meu plat 10. La setmana passada el vaig
preparar aprofitant que des de Mossegades de la web Gastronomicament.cat ens
demanaven que preparéssim el nostre millor plat i jo no he dubtat: les faves
amb pernil i en aquest cas, la recepta la vaig preparar amb unes faves del
nostre hort: casolanes, ecològiques, tendres i nostres. El resultat un plat
senzill, saludable i boníssim.
Faves ofegades
Ingredients:
1 kg de faves fresques (el
pes s’ha de calcular un cop les faves estiguin desgranades)
3 cebes
100 grams de pernil salat
tallat a daus
Herbes aromàtiques: llorer,
menta, farigola i orenga
Pebre negre
2 grills d’all
½ got de conyac
½ got d’aigua
Preparació:
Piqueu la ceba i l’all.
Fregiu-los a foc lent amb una mica d’oli.
Quan la ceba comenci a ser
transparent, afegiu el pernil i remeneu
Un minut més tard, afegiu el
conyac i l’aigua
Afegiu sal i pebre
Deixeu coure a foc lent amb
la cassola tapada durant aproximadament ½ hora o ¾ però vigilant que no es
cremi i afegiu una mica més d’aigua si és necessari.
Les faves
Des d’ara i fins a finals de
juny, les faves estan en el seu millor moment i en el nostre hort, les faves
estan esplèndides.
La fava és una llegum rica
en proteïnes, hidrats de carboni i aigua. També tenen vitamines A, B-1, B-2 i C.
Entre els minerals cal destacar el fòsfor, el potassi, el sodi, el calci i el
ferro. També contenen fibra i antioxidants.
Les faves tenen propietats
depuratives i diürètiques i absorbeixen el greix (colesterol) que es diposita a
les nostre venes i que tan perillós pot arribar a ser per a la nostra salut.
La lecitina i la colina que
aporten les faves són molt beneficioses per al nostre cervell, la qual cosa és
molt interessant per als estudiants, ara que ja estem en època d’exàmens, per a
les persones que desenvolupem feines intel·lectuals, per a les persones grans i
fins i tot aquelles que malauradament pateixen malalties neuro degeneratives
Finalment, podem dir que malgrat
la seva mala fama com aliment molt calòric, les faves poden ser un aliment molt
interessant per disminuir i controlar el pes corporal, ja que d’una banda,
ajuden a absorbir els greixos i d’altra banda, gracies a la fibra ajuda a
regular el trànsit intestinal. A més les faves no contenen greixos. Ara, només
caldrà anar amb compte alhora de preparar-les i fer-ho de manera que no afegim
molta quantitat de greix a la preparació.
Faves de l'hort! Això si que és un luxe.
ResponEliminaQue bones!! I si son de collita propia encara més!!
ResponElimina