Després
del llarg hivern, el nostre hort urbà comença a fer goig: enciams de diferents
tipus, faves, pèsols, menta, espinacs, cebes, maduixes, alfàbrega...i fins i
tot, les tomaqueres comencen a créixer, però encara falten unes setmanes perquè
comencin a donar fruit.
Ara
doncs, que el hort urbà comença a estar espectacular, i aquest any que hem
estrenat dues taules de cultiu més, he decidit començar una sèrie nova de
receptes que inclouré en un tag nou: La cuina del nostre hort. És a dir,
receptes on un o diversos ingredients siguin procedents del nostre hort urbà i
per tant, amb ingredients absolutament ecològics, casolans i de proximitat.
I
comencem, la sèrie amb els espinacs. En Jordi que és el veritable i l’únic
protagonista d’aquest hort urbà les va sembrar de llavors fa aproximadament un
parell de mesos. Un bon substrat, aigua, sol, no massa calor... i el resultat
uns esplèndids i saborosos espinacs.
Espaguetis
amb salsitxa, espinacs i tomàquet.
Ingredients
(per a quatre persones)
100
grams d’espaguetis per persona
500
grams de salsitxes
10
fulles d’espinacs (en aquest cas ecològiques i acabades de collir)
2 tomàquets
madurs grans
2
grills d’all
1
grapadet d’ametlles torrades i pelades
1
cirereta picant o 1 pebrotet de caiena
Sal
i oli
Preparació:
Talleu
les salsitxes a trossets i fregiu-les amb una mica d’oli.
Reserveu.
Escaldeu
els tomàquets, peleu-los i talleu-los a daus.
Sofregiu
els daus de tomàquet amb una mica d’oli i sal.
Reserveu
el tomàquet lleugerament sofregit.
Renteu
bé els espinacs i talleu-los.
Piqueu
l’all i sofregiu els espinacs amb l’all, una mica de sal i una mica d’oli i la
cirereta o pebrotet de caiena tallat petit.
Quan
els espinacs estiguin sofregits, afegiu el tomàquet i les salsitxes i remeneu
tot per tal que els gustos es barregin.
Bulliu
els espaguetis amb aigua abundant i una mica de sal.
Quan
els espaguetis estiguin cuits al dente, escorreu-los.
Afegiu
els espaguetis a la resta dels ingredients que tindrem en un wok o en una
cassola fonda i saltegeu una mica.
Serviu
ben calents.
Els espinacs i el ferro
Sempre
ens han explicat que els espinacs són molt rics en ferro, però sembla ser que
és un mite basat en una errada.
Justament,
aquesta setmana vaig sentir a Catalunya Radio, al programa el Cafè de la República
que parlaven dels falsos mites en el terreny de l’alimentació i pel que sembla
al final de la Primera Guerra Mundial a Estats Units hi havia molta gent amb anèmia
i un grup d’experts van decidir buscar els aliments més rics en ferro per tal
de promocionar el seu consum. Va haver un errada a l’hora de fer la
transcripció. Una coma mal posada va ser el problema i es va pensar que 100
grams d’espinacs contenien 17mg de ferro quan en realitat eren 1’7 mg.
Més
tard, basat en aquest error, va aparèixer el personatge de Popeye que tenia una
força extraordinària quan ingeria una llauna d’espinacs, ja que suposadament
aquests eren molt rics en ferro. . Més rics en ferro que els pròpis espinacs
són molts altres aliments com les escopinyes, el cacau, els musclos o els
cereals
Malgrat
aquest fals mite, la veritat és que els espinacs és un aliment molt saludable,
tot i que no tinguin tan ferro com havíem cregut. Els espinacs, són, però, un
aliment que conté moltes vitamines, fibra, minerals i tenen propietats
antioxidants a causa del beta carotè i la luteïna que contenen. A més no contenen
gens de greixos i molt poques, poquíssimes
calories i se’n poden menjar durant pràcticament tot l’any.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada