dijous, 8 de maig del 2014

Espaguetis amb salsitxa, espinacs i tomàquet. Els espinacs i el ferro.

Després del llarg hivern, el nostre hort urbà comença a fer goig: enciams de diferents tipus, faves, pèsols, menta, espinacs, cebes, maduixes, alfàbrega...i fins i tot, les tomaqueres comencen a créixer, però encara falten unes setmanes perquè comencin a donar fruit.
Ara doncs, que el hort urbà comença a estar espectacular, i aquest any que hem estrenat dues taules de cultiu més, he decidit començar una sèrie nova de receptes que inclouré en un tag nou: La cuina del nostre hort. És a dir, receptes on un o diversos ingredients siguin procedents del nostre hort urbà i per tant, amb ingredients absolutament ecològics, casolans i de proximitat.
I comencem, la sèrie amb els espinacs. En Jordi que és el veritable i l’únic protagonista d’aquest hort urbà les va sembrar de llavors fa aproximadament un parell de mesos. Un bon substrat, aigua, sol, no massa calor... i el resultat uns esplèndids i saborosos espinacs.

Espaguetis amb salsitxa, espinacs i tomàquet.



Ingredients (per a quatre persones)
100 grams d’espaguetis per persona
500 grams de salsitxes
10 fulles d’espinacs (en aquest cas ecològiques i acabades de collir)
2 tomàquets madurs grans
2 grills d’all
1 grapadet d’ametlles torrades i pelades
1 cirereta picant o 1 pebrotet de caiena
Sal i oli

Preparació:
Talleu les salsitxes a trossets i fregiu-les amb una mica d’oli.
Reserveu.
Escaldeu els tomàquets, peleu-los i talleu-los a daus.
Sofregiu els daus de tomàquet amb una mica d’oli i sal.
Reserveu el tomàquet lleugerament sofregit.
Renteu bé els espinacs i talleu-los.
Piqueu l’all i sofregiu els espinacs amb l’all, una mica de sal i una mica d’oli i la cirereta o pebrotet de caiena tallat petit.
Quan els espinacs estiguin sofregits, afegiu el tomàquet i les salsitxes i remeneu tot per tal que els gustos es barregin.
Bulliu els espaguetis amb aigua abundant i una mica de sal.
Quan els espaguetis estiguin cuits al dente, escorreu-los.
Afegiu els espaguetis a la resta dels ingredients que tindrem en un wok o en una cassola fonda i saltegeu una mica.
Serviu ben calents.

Els espinacs i el ferro


Sempre ens han explicat que els espinacs són molt rics en ferro, però sembla ser que és un mite basat en una errada.
Justament, aquesta setmana vaig sentir a Catalunya Radio, al programa el Cafè de la República que parlaven dels falsos mites en el terreny de l’alimentació i pel que sembla al final de la Primera Guerra Mundial a Estats Units hi havia molta gent amb anèmia i un grup d’experts van decidir buscar els aliments més rics en ferro per tal de promocionar el seu consum. Va haver un errada a l’hora de fer la transcripció. Una coma mal posada va ser el problema i es va pensar que 100 grams d’espinacs contenien 17mg de ferro quan en realitat eren 1’7 mg.
Més tard, basat en aquest error, va aparèixer el personatge de Popeye que tenia una força extraordinària quan ingeria una llauna d’espinacs, ja que suposadament aquests eren molt rics en ferro. . Més rics en ferro que els pròpis espinacs són molts altres aliments com les escopinyes, el cacau, els musclos o els cereals

Malgrat aquest fals mite, la veritat és que els espinacs és un aliment molt saludable, tot i que no tinguin tan ferro com havíem cregut. Els espinacs, són, però, un aliment que conté moltes vitamines, fibra, minerals i tenen propietats antioxidants a causa del beta carotè i la luteïna que contenen. A més no contenen gens de  greixos i molt poques, poquíssimes calories i se’n poden menjar durant pràcticament tot l’any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada