divendres, 31 de gener del 2014

Quiche de ceba. L’Alsacia

M’agrada combinar dues de les meves passions: la cuina i els viatges, per això sempre que viatjo m’agrada provar les especialitats del lloc que visito, comprar els productes típics i després, un cop a casa, provar algun dels plats propis, encara que sempre els adapto als nostres gustos i als nostres costums.
Per cap d’any, vam anar a passar uns dies a l’Alsacia, una regió del nord est de  França. Un dels plats que vam poder tastar va ser la Tarte a l’oignon o Quiche de ceba i que ara  he cuinat amb alguns canvis.
He substituït la mantega per oli d’oliva, els taquets de bacon fumat per taquets de pernil i a la recepta original, només utilitzaven els rovells dels ous i jo he posat rovell i clara, és a dir tot l’ou, però si us agrada més la recepta original, ja sabeu aquests són els tres canvis que he introduït.
I pel que fa al viatge, ens va agradar moltíssim: els paisatges sensacionals, els mercats de Nadal, els castells, els museus...i per sobre de tot, un poblets encantadors que semblaven sortits d’un conte.

Quiche de ceba

Ingredients:
Per fer la massa:
2 tassetes de llet
1 ½ tasseta d’oli
1 culleradeta de sucre
1 culleradeta de sal
1 sobre de llevat Royal
300 grams de farina
Per fer el farcit:
3 o 4 cebes
2 ous
1 ½  got de llet
100 grams de daus de pernil

Preparació:
Per fer la pasta, poseu en un bol les dues tassetes de llet, el sucre, la sal i el llevat.
Remeneu bé
Afegiu a poc a poc la farina
Amasseu
Poseu la pasta folrant un motlle
Per preparar el farcit, talleu les cebes a làmines fines i fregiu-les fins que comencin a agafar una mica de color.
Reserveu
Coleu la ceba si al coure ha deixat anar una mica de suc
Poseu la ceba cuita a sobre de la pasta, ben repartida
Poseu a sobre de la ceba els daus de pernil i repartiu-los bé
Bateu els ous i la llet, afegiu una mica de sal
Aboqueu els ous i la llet per sobre de la ceba
Introduïu el motlle en el forn calent dalt i baix a 220ºC
Deixeu coure durant 35-40 minuts
Traieu la coca del motlle i serviu acompanyada d’ amanida verda.

La gastronomia de l’Alsacia
La Alsacia és una regió francesa situada al nord est del país i té frontera amb Alemanya i Suïssa.

Des del punt de vista gastronòmic, la influencia germànica és molt important, de fet tot i que ara l’Alsacia és una regió francesa, en els darrers cent anys ha passat de ser francesa a ser alemanya i viceversa, diferents vegades.
El seu plat estrella és la choucroute, un plat amb col fermentada que serveix sovint d’acompanyament als plats de carn, en especial de carn de porc, la carn més utilitzada a la gastronomia alsaciana.
També és molt popular el Baeckeoffe, un estofat de patates i els flammekueche o tartes flambées que són una espècie de pizza, però que no tenen cap dels tres ingredients més habituals en una pizza, és a dir, no tenen ni tomàquet, ni mozzarella ni orenga, per contra, els ingredients típics de la tarte flambée són la crema de llet, la cansalada i la ceba.
Els brètzels són també unes petites pastes de forma molt característica que encara que normalment són dolces, també poden ser salades.
Finalment les “tartes” de verdures (brocoli, carbassó, ceba...) que en realitat són unes quiches típiques també a la veïna regió de la Lorraine, són un plat propi de l’Alsacia i el plat que jo he triat per fer a la meva cuina. Un plat senzill de fer i molt bo.


2 comentaris:

  1. Compartim passions!! ;-). Aquesta quiche fa molt goig i els canvis introduits a mi m'agraden més que la recepta original, així que me l'emporto! Feliç cap de setmana!

    ResponElimina
  2. L'original ha de se ben bona però amb els canvis segur que també està boníssima... Ja veig que som molts en compartir passions!!!
    Petons i bona setmana,
    Palmira

    ResponElimina