El cap de setmana
passat vam quedar amb grup d’amics per
dinar. La trobada consistia en una” truitada”. Cadascú, ( o més ben dit cada
parella) portava una truita diferent. La nostra va ser la truita d’albergínia i
ceba. També hi va haver truita de patates, de carbassó, de carxofes, de
mongetes seques i de botifarra. Totes aquestes truites, unes amanides, pa amb tomàquet,
fruita i una dolça sorpresa final va ser la base del dinar. Les truites, totes
boníssimes, però el millor de tot sens dubte, va ser la companyia.
Truita d’albergínia i ceba
Ingredients:
2 albergínies
mitjanes
1 ceba
3 o 4 ous
Sal
Oli
Preparació:
Renteu l’albergínia
Talleu-la a rodanxes
grosses i després, de cada rodanxa feu 2 o 3 trossos.
Col·loqueu els
trossos d’albergínia en un bol amb aigua, per tal de que l’albergínia perdi
l’amargor, durant 30 minuts.
Talleu la ceba a
trossos.
Sofregiu la ceba a
foc lent amb una mica de sal i una mica d’oli, fins que sigui transparent.
Reserveu-la.
Escorreu els trossos d’albergínia
i sofregiu-los a foc lent amb una mica de sal i una mica d’oli.
Traieu de la paella
els trossos d’albergínia quan ja estiguin sofregits i poseu-los sobre un paper
absorbent per tal de que perdin l’excés d’oli.
Bateu els ous i
incorporeu l’albergínia i la ceba. ( Si voleu una truita més sucosa podeu
afegir un rajolí de llet)
Poseu a escalfar una
mica d’oli en una paella i quan sigui calent, aboqueu la barreja d’ous, albergínia
i ceba.
Qualleu la truita
pels dos costats i ja estarà llesta per
servir i per menjar.
Calenta o freda serà
una bona i sucosa truita.
Els ous i el colesterol
Fins fa poc temps quan
el metge detectava a un pacient nivells alts de colesterol en sang, limitava o
fins i tot prohibia el consum d’ous en aquest pacient, però darrerament es té constància
de que el contingut del colesterol en els aliments (colesterol dietètic) no
està tan directament relacionat amb el
colesterol en sang com es creia fa uns anys.
D’altra banda, el
colesterol en sang es divideix en dos tipus el LDL que s’anomena colesterol
“dolent” perquè s’enganxa a les arteries i el HDL considerat colesterol “bo”.
El colesterol és
necessari per el nostre organisme, però el que és realment perillós és la quantitat
excessiva de LDL que pot provocar problemes cardiovasculars.
Si la quantitat de
colesterol en els aliments no fa pujar el LDL, què és el que fa augmentar
aquest colesterol dolent? Sembla, segons les darreres investigacions, que és un
consum excessiu de greix saturat el que fa que el colesterol augmenti i en
especial, el consum excessiu de greixos saturats. Per tant, el que hem de
limitar de la nostra dieta és el consum de greixos saturats. Altes factors, com
el tabac, el sedentarisme i el sobrepès també tenen un paper determinant en els
nivells alts de colesterol LDL en sang.
Justament, els
greixos de l’ou no són saturats sinó poliinsaturats, per tant, sembla que aquelles
persones que han de controlar els nivells alts de colesterol en sang no haurien
de suprimir aquest aliment de la seva dieta perquè l’ou és d’altra banda, un
aliment molt nutritiu.
A part de greixos
(rovell) i de proteïnes (clara) els ous tenen també una amplia gamma de
vitamines (A,D,E,B1,B2,B6 i B12) i de minerals ( ferro, zinc, calci, seleni...)
De totes maneres, els
nutricionistes aconsellen no menjar més de 2 ous al dia però, no perquè
continguin colesterol, sinó perquè el rovell té un alt contingut en greixos i
ja sabem, que hem de controlar els
greixos que mengem perquè si n’abusem podem tenir problemes de salut.
Quina bona idea això de fer una truitada!! S'hauria d'instituir com a tradició nova :o)
ResponEliminaAmb alberginia mai he preparat truita però com diu la meva filla sempre queden boníssimes... I si es gaudeixen amb bona companyia encara millor, oi ?
Petons
Palmira