dijous, 20 de febrer del 2014

Pa per a principiants. Fer pa a casa.

Els amics de Memòries  d’una cuinera ens proposen aquest mes un nou repte: fer pa i això ens ha proporcionat l’oportunitat de  pa en família. Ens hem reunit, hem xerrat, hem passat una bona estona i al final... un bon pa autèntic, natural, bo, cruixent... un pa fàcil de fer, apte per principiants.

Pa per a principiants


Ingredients:
300 grams de farina de força
175 grams d’aigua
20 grams d’oli d’oliva
15 grams de llevat de forner
1 culleradeta de sal
Pipes de carbassa i /o de gira-sol (opcional)

Preparació:
Col·loqueu en un bol la farina i esmicoleu el llevat
Barregeu el llevat amb la farina
Afegiu l’oli i l’aigua
Treballeu la pasta amb les mans sempre de fora cap a dins durant 5 minuts
Afegiu la sal i seguiu treballant la pasta 5 minuts més amb moviments ferms i decidits
Afegiu un grapat de pipes de gira-sol i/o de carbassa i seguiu treballant la pasta durant aproximadament 2 minuts més perquè les pipes es barregin amb la pasta
Doneu a la pasta forma de bola i feu uns talls amb un ganivet ben afilat
Poseu la bola de pasta dins d’una cassola de vidre Pyrex i tapeu-la.
Introduïu la cassola de Pyrex tapada al forn a 220º C durant 40 minuts
I ja teniu el pa llest

Nota:
Si no teniu una cassola Pyrex, podeu posar la bola de pasta a sobre d’una safata per anar al forn i tapar-la amb una cassola de manera que durant la cocció es mantingui la humitat pròpia dels forns de pa.

Fer pa a casa
Fins que no vaig fer pa a casa no vaig entendre el perquè d’aquesta afició actual a fer pa.
Abans em preguntava el perquè de fer pa, ara ho tinc clar. En primer lloc, el gust, tan autèntic, tan natural. Lamentablement, cada vegada en el mercat trobem més pans de pastes congelades i amb un munt de conservants,  aquest és un pa natural i artesà. D’altra banda, l’olor que impregna i perfuma tota la casa.  És impressionant com amb uns ingredients tan senzills com la farina, l’aigua, el llevat i la sal, amb una mica de paciència i de feina, podem elaborar un aliment tan bo.
Fer el nostre propi pa és un també una ocasió de fer una activitat manual, de  relaxar-se i de compartir. Una bona feina per fer en família mentre conversem una mica, cosa que en aquesta vida tan atrafegada que portem no sempre és fàcil. I finalment, la satisfacció de fer una activitat manual tan ancestral i tan satisfactòria.

7 comentaris:

  1. T'ha quedat fantàstic, quin aspects més bo!

    Petons!

    ResponElimina
  2. No hi ha res com l'oloreta que fa un pà mentres es cou al forn, oi?
    T'ha quedat fantàstic, aquests reptes ens van molt bé per llançar-nos a fer coses noves!
    Petons,
    Palmira

    ResponElimina
  3. M'encanta fer pa i l'olor que fa !!!! T'ha quedat fantastic

    ResponElimina
  4. Hola ja te trobat i serè una fidel seguidora.... anirem fen el tas de les receptes que tens penjades ......
    una abraçada ...Antonio- Isabel....
    fins aviat

    ResponElimina
  5. A casa també n'hem fet i queda boníssim.
    Moltíssimes gràcies per participar a Memòries d'una cuinera.

    ResponElimina
  6. un bon pa!!! es veu fantàstic. petonets

    ResponElimina
  7. No te que reposar la pasta per llevar,es una pregunta perdó axi hu trobut fentastic tal com està explicat però tutohom el deixa reposar es la meva preguntà gràcies

    ResponElimina