dilluns, 10 de febrer del 2014

Cus cus de bròquil amb col i llenties. Les verdures d’hivern: col, coliflor i bròquil.

L’altre dia vaig anar a un taller de cuina a l’espai de Bonpreu, on el cuiner Pep Nogué ens va presentar tres plats que tenien com a base les verdures d’hivern i a mi em va agradar especialment aquest cus cus de bròquil. Aprofitant que estem en època de bròquil i col, aquesta mateixa setmana l’he fet i he de dir que a més de ser un complex vitamínic natural i ràpid de preparar, estava boníssim, tant és així, que a casa fins i tot algú que no és molt entusiasta de certes verdures el va trobar molt bo.

Cus cus de bròquil amb col i llenties.



Ingredients:
½ bròquil verd
400 grams de llenties cuites
¼ col
1 ceba tendra
2 cullerades de taperes en vinagre
50 grams de pipes de carbassa pelades
Sal en escates
Oli d’oliva verge extra
Suc d’una llimona

Preparació:
Ratlleu el bròquil amb un ratllador o microplane, de manera que quedi com si fos un cus cus.
Renteu i talleu la col i la ceba.
Poseu en un bol les llenties, la col, les tàperes i les pipes.
Remeneu bé.
Aboqueu per sobre el bròquil ratllat.
Amaniu amb la sal en escates, l’oli d’oliva i el suc d’una llimona. 
Decoreu amb una oliva negra

 Les verdures d’hivern: col, coliflor i bròquil.
Tot i que actualment podem trobar moltes fruites i moltes verdures durant tot l’any als mercats i supermercats, consumir les fruites i les verdures de temporada és una bona opció per moltes raons, però una de les més importants, és que la natura és sabia i en cada moment de l’any ens ofereix els productes que més necessitem.
Un dels grups de verdures d’hivern són les crucíferes: la col, la coliflor, el bròquil, el brócoli, les cols de Brussel·les...
Aquestes verdures contenen sofre, un potent antioxidant que contribueix a la prevenció del càncer i de les malalties cardiovasculars. Són també riques en carotens, polifenols i vitamines E i K. Són baixes en calories, i per contra, riques en fibra, tenen gran quantitat de minerals (potassi, magnesi i calci). Aquests minerals redueixen la tensió arterial i per tant, redueixen el risc de malalties cardiovasculars.
La col i altres verdures del mateix grup són també riques en vitamina C, i això és especialment interessant a l’època hivernal, ja que la vitamina C en ajuda a l’hora de prevenir refredats. Per exemple, el brócoli aporta uns 110 grams de vitamina C per cada 100 grams i això representa la totalitat de la quantitat de vitamina C diària recomanada.
Només cal tenir en compte un detall i és que la vitamina C és sensible a la calor i a l’oxidació, per això, és necessari incloure cada dia verdures crues o molt poc cuinades a la nostra dieta i justament en aquesta recepta el Pep Nogué inclou la col i el bròquil crus i per tant, podem aprofitar tota la vitamina C que aquestes verdures ens aporten.

Ja veiem doncs, que consumir cols, coliflors i altres variants de la mateixa família és una bona manera de prevenir els maleits refredats hivernals tan molestos i pesats.

3 comentaris:

  1. Aquesta combinació segur que cau a casa demà. estem arribant a finals de l'hivern i ja no sé com preparar aquestes verdures de manera una mica different!
    Em sembla genial aquesta manera de combinar les verdures i les llenties!
    Gràcies per compartir!
    Una abraçada!
    Palmira

    ResponElimina
  2. Quina bona pinta aquest "cous cous" venen ganes de menjar-ne un plat ara mateix

    ResponElimina