dimarts, 29 d’octubre del 2013

Espaguetis amb camagrocs. La conservació dels bolets

Quan arriba la tardor a nosaltres també ens agrada anar a la muntanya a collir bolets. L’altre cap de setmana hi vam anar per la zona de Bagà i no va ser una gran collita però sí que vam poder omplir unes cistelletes. Vam agafar rovellons i camagrocs. Aquests últims a casa ens agraden molt i tot i que no són tan populars com els rovellons, són deliciosos i aptes per preparar un munt de plats com aquests espaguetis amb camagrocs.

Espaguetis amb camagrocs


Ingredients: (per a 2 persones)
200 grams d’espaguetis
100 o 150 grams de camagrocs
50 grams de pernil serrà
2 grills d’all
Orenga
Sal
Formatge ratllat (opcional)

Preparació:
Netegeu bé els bolets.
Escorreu-los bé.
Bulliu la pasta segons les instruccions del fabricant.
Quan la pasta estigui bullida, escorreu-la bé.
En una paella amb una mica d’oli, sofregiu l’all picat i abans de que agafi color afegiu els camagrocs i saltegeu tot durant uns minuts a foc fort.
Afegiu el pernil picat i saltegeu durant un minut més.
Afegiu la pasta bullida a la paella on hem fet el sofregit i deixeu coure tot junt durant un parell de minuts per tal  que els gustos es barregin
Serviu i acompanyeu el plat amb una mica d’orenga i una mica de formatge ratllat, preferentment, formatge parmesà.

La conservació dels bolets
Els bolets tenen una curta durada, és a dir es malmeten ràpidament, per això s’han de consumir el mateix dia o com a màxim l’endemà de la recol·lecció i si és possible netejar-los de seguida i guardar-los a la nevera.

Però normalment quan sortim a collir bolets n’agafem més dels que podem consumir en un o dos dies o bé simplement,  volem conservar una part dels que hem agafat per consumir-los més endavant.
Una manera de conservar-los és assecar-los. Per assecar els bolets els hem de triar, eliminar el terra i les restes vegetals que hi hagi i estendre’ls sobre una superfície llisa (una taula) en un lloc sec i airejat, on haurem posat a sobre una capa de paper absorbent, que pot ser simplement paper de diari o paper de cuina. Cada dia remenarem els bolets i sobretot canviarem el paper si està mullat. Els bolets trigaran a assecar-se més o menys dies depenen de la seva mida i de la humitat ambiental. Normalment amb 10 o 15 dies els bolets estaran secs. Ja els podem guardar en pots de vidre o en bosses i estaran llestos per utilitzar quan vulguem, la única cosa que haurem de fer quan els vulguem fer servir serà rehidratar-los.
Una altra possibilitat és fer conserva amb vinagre i herbes aromàtiques. Primer els haurem de netejar bé, escaldar-los, colar-los i deixar-los refredar. A continuació, els posarem en pots de vidre i omplirem el pots amb una barreja d’una part de vinagre per dues d’ aigua que haurem fet bullir 2 o 3 minuts i després haurem deixat refredar. Finalment, tapem bé els pots, els esterilitzem i els podrem guardar uns quants mesos abans de consumir-los. Hem de tenir en compte que els bolets conservats d’aquesta manera són molt bons però tenen un cert gust a vinagre.

Però a mi m’agrada més guardar-los d’una altra manera: congelar-los. En aquest cas els netejarem bé i els saltejarem en una paella amb una mica d’oli i un grills d’all picats i quan són freds, els posarem en recipients o simplement en bosses de plàstic i al congelador. Quan els vulguem fer servir, només haurem de deixar que es descongelin i ja està. Tan fàcil i tan ràpid i ens permet poder disposar de bolets quan vulguem. És això justament el que vaig fer després d’aquest cap de setmana “ boletaire” i ara tinc al congelador uns quants tuppers amb camagrocs saltejats per utilitzar en plats de pasta, d’arròs, en truita o en estofats. 

5 comentaris:

  1. Senzill i deliciós, una recepta estupenda
    Salutacions

    ResponElimina
  2. Quina enveja quan veig aquestes cistelles i que el meu pare està tan lluny que no les pot portar a casa nostra!!
    Una recepta deliciosa i ben senzilla!
    Petonets i bona castanyada
    Palmira

    ResponElimina
  3. Hola Conxita,
    Et deus pensar que no et visito. Des de que hem tornat a Tarragona nomas he tingut que esdeveniments familiars i per sort tots bons. Estic preparant una trobada per al mes de febrer. Comptaré amb vosaltres.
    Camagrocs i pasta! Ahir vaig fer tallarines amb rovellons. Els nens van repetir.
    Una abraçada,
    Nani

    ResponElimina
  4. Quina bona collita de bolets, aquest plat me'l menjaria ara mateix mmm

    ResponElimina
  5. Que bona, aquesta recepta y sencilla !!
    Lo preparo ahora mismo.
    Un beso

    ResponElimina