dilluns, 15 de juliol del 2013

Pollastre caramel·litzat. L'alimentació en els viatges per carretera

Aquest és l’últim post abans de marxar de vacances. Aquest any les vacances arriben abans del que és habitual i la veritat és que ja ho tenim gairebé tot preparat.
Enguany any serà un llarg viatge per carretera. Tenim previst fer uns 14.000 km així és que a més de tenir en compte les recomanacions de seguretat, revisar el nostre vehicle i tenir una bona farmaciola, també hem hagut de reflexionar una mica  sobre la nostra alimentació durant el viatge, ja que la manca de descans i una incorrecta alimentació són dos importants factors de risc a l’hora de patir un accident de trànsit.
Així és que per tots els que, com nosaltres feu un llarg o no tan llarg viatge de vacances per carretera, volem dedicar aquestes reflexions i sobretot desitjar que tots passeu un excel·lent estiu i que ens retrobem tots amb les piles carregades al setembre.
I per començar la meva darrera recepta abans de vacances
Pollastre caramel·litzat.

Ingredients:
2 cuixes de pollastre desossades i tallades a daus
2 cebes
Uns quants pinyons i unes quantes ametlles 
3 cullerades de mel
2 cullerades de salsa de soja
Oli d’oliva
Preparació:
Talleu el pollastre desossat a daus.
Barregeu la salsa de soja amb la mel.
Poseu els daus de pollastre a la barreja de mel i soja i deixeu reposar durant uns minuts.
Talleu la ceba en juliana.
Saltegeu la ceba amb una mica d’oli i abans de que agafi color afegiu el pollastre a la paella.
Saltegeu el pollastre fins que es caramel·litzi i afegiu també els pinyons i les ametlles.
Podeu acompanyar el pollastre amb arròs blanc o pasta fresca bullida.
L’alimentació en els viatges per carretera.
L’alimentació és un factor important a l’hora de planejar un viatge per carretera, ja que ens ha d’assegurar els nutrients necessaris per tenir un bon estat físic i garantir la nostra salut.
És important, doncs, tenir presents una sèrie de punts:
- Alimentar-nos de manera equilibrada i saludable. L'alimentació té una gran influència en la seguretat al volant. Si és incorrecta o insuficient pot provocar fatiga, somnolència, pesadesa, reduir els nostres reflexos, la capacitat d'atenció i, per tant, incrementar el risc de patir accidents. Per contra, un alimentació equilibrada i variada ens ajudarà a fer un bon viatge i a gaudir-ne.
 - Per començar hem de descansar i menjar bé abans d'iniciar un viatjar. De forma general, i més si anem afer un viatge, hem de fer un esmorzar complet, que inclogui quatre grups d'aliments diferents: lactis, cereals, fruites o hortalisses i complements (olis i greixos, dolços, carns i derivats...). Si el viatge és llarg, és recomanable realitzar un dinar o segon esmorzar, ja que ens proporcionarà una estona de descans i ens aportarà els nutrients necessaris. Igualment, si és a la tarda, es recomana fer un descans durant el viatge per berenar.
- Evitar els menjars abundants i amb una digestió difícil. Hem d'evitar els plats molt condimentats i amb molts greixos. En canvi, són molt recomanables les amanides, les carns i peixos a la planxa i les fruites.
- Hem d'evitar també els llargs períodes sense ingerir cap aliment. El més recomanable és fer sempre 4 o 5 àpats al dia i portar una dieta equilibrada.
- Després de realitzar un àpat complet, el més recomanable és esperar entre 15 i 20 minuts abans de començar a conduir, ja que després de dinar es redueix la capacitat d'atenció i les possibilitats de cometre algun error o imprudència s'incrementen.
- Planificar per endavant els aspectes relatius a la nostra alimentació i a la dels nostres companys de viatge. Cal anticipar els llocs en els quals ens pararem a dinar i tenir en compte les hores més adequades. Les parades ens permetran proveir-nos de begudes com el cafè, el té, el cacau, les begudes de cola o les begudes energètiques, que són de gran ajuda per alleujar la fatiga.
- En viatges llargs, cal fer descansos per menjar alguna cosa lleugera, begudes per evitar la deshidratació i fer algun exercici suau. És recomanable aturar-se cada dues hores per realitzar un descans mínim de 10 minuts. Així, podrem aprofitar per estirar les cames, menjar alguna cosa lleugera i hidratar-nos. Si detectem que tenim gana, cal parar a prendre alguna cosa, ja que la sensació de gana augmenta la nostra ansietat, el que pot provocar un increment inconscient de la velocitat.
-Portar sempre beguda al cotxe i beure sovint petites quantitats encara que no tinguem set. La hidratació és tan important com l'alimentació, ja que la deshidratació provoca fatiga i cansament, el que afecta la nostra capacitat de concentració i incrementa la possibilitat de cometre errors al volant. En cap cas  beurem alcohol pels greus perills que comporta a la carretera.
- Evitar les distraccions. Mai s'ha de menjar mentre es condueix, ja que deixarem de prestar l'atenció necessària a la carretera i reduirem la nostra capacitat de reacció davant els imprevistos. Si volem menjar alguna cosa, el millor és parar i després continuar el viatge.
- És important també mantenir una temperatura agradable per al conductor. L'aire condicionat resseca l'ambient, el que provoca una major deshidratació, que incideix de manera directa en la capacitat de conducció.
 En definitiva, la conducció és una activitat física que implica un desgast. Per aquest motiu s’ha de descansar i ingerir aliments que compensin l'esforç, però que siguin saludables i lleugers i no oblidar que beure és tant o més important que menjar quan realitzem un llarg viatge per carretera.
I sobre tot, molta atenció i...   BONES VACANCES!!!

2 comentaris:

  1. Apa, quants quilòmetres!!!! que passeu bones vacances i com no, aquest pollastre fa molt bona pinta!

    ResponElimina
  2. Quina bona pinta! Que vagin molt bé les vacances ja ens ensenyareu fotos del viatge.

    ResponElimina