dimecres, 9 de gener del 2013

Arròs fregit amb olives i gambes. Tipus d’arròs.


.
Després de les festes nadalenques, dels àpats més elaborats, de les dosis una mica massa abundants de sucre, dels “extres” ...tornem als àpats senzills, fàcils i saludables de cada dia, com aquest arròs fàcil i ràpid de fer i també molt bo.

Arròs fregit amb olives i gambes





Ingredients
-1 tassa d’arròs per persona
-1 pebrot vermell
-1 pebrot verd
-1 carbassó
-1 ceba gran
-400 grams de gambes pelades
-un rajolí de salsa de soja
-un pot d’olives farcides d’anxova
-un gra d’all
-4 cullerades d’oli d’oliva verge extra
-sal
Preparació:
Bulliu l’arròs durant 10 / 12 minuts.
Escorreu l’arròs i deixeu-lo refredar.
Reserveu-lo
Talleu en quadrets petits els dos pebrots, el carbassó i la ceba
En un wok amb l’oli, sofregiu les verdures
Afegiu les gambes i sofregiu-les també lleugerament
Salpebreu
Reserveu les verdures i les gambes en un bol
En el mateix wok i amb l’oli que hagi quedat, sofregiu l’arròs amb compte de que no s’enganxi.
Afegiu la salsa de soja i deixeu coure un minut més sense parar de remenar.
Afegiu el sofregit de les verdures i de les gambes
Afegiu les olives farcides que haureu tallat prèviament per la meitat
Deixeu tot junt un o dos minuts més perquè els gustos es barregin i ja es pot servir

Tipus d’arròs
Ja hem parlat alguna vegada de les propietats nutritives de l’arròs que són moltes, sobre tot el  fet de ser una font important d’hidrats de carboni i per tant, font d’energia i a la vegada també el fet de ser un aliment baix en calories.
Però, actualment, quan anem al supermercat ens trobem amb una amplia gamma de tipus d’arròs i he pensat que seria interessant saber una mica més sobre aquests tipus diferents de l’aliment més consumit en el món.
L’arròs integral és el tipus d’arròs que conserva més nutrients i també el més ric en midó. Al conservar la closca té més vitamines del grup B i més fibra. Com a inconvenient podem dir que triga més temps a coure’s (entre 40 i 45 minuts).
L’arròs blanc que és el més consumit, com que no té closca té menys nutrients que l’integral. El podem trobar en dos tipus de gra: el llarg, que s’utilitza més per a les amanides i el curt.
L’arròs basmati, originari del nord de la India i el seu nom significa aromàtic, ja que el seu gust i el seu aroma són més intensos.
L’arròs salvatge és un tipus d’arròs més energètic ja que té una gran quantitat de midó i és ric en vitamina B i fosfor i es caracteritza pel seu color fosc, gairebé negre que el fa tan atractiu i exòtic.
Finalment podem parlar de l’arròs vaporitzat que no és un tipus diferent d’arròs sinó una tècnica de presentació i conservació. L’arros vaporitzat és l’arròs “que no es passa” i gracies a la tècnica de vaporització conserva i aporta més vitamines que altres arrossos.
Sigui d’una manera o d’una altra, el consum d’arròs ens aporta molts beneficis per a la nostra salut i no s’ha d’oblidar que és un dels pocs cereals apte per als celíacs perquè no conté gluten.

4 comentaris:

  1. Quina bona pinta!! A veure si et fas fan nostra de cuinaraquatremans.blogspot.com

    ResponElimina
  2. Conxita, feliç 2013! Receptes com la teva són les que ens convenen. Ens hem de cuidar i amb un arròs com aquest ho aconseguirem.
    Una abraçada,
    Nani

    ResponElimina
  3. Per cert, hi ha una empresa de la provincia de Taragona que es diu "al pot petit hi ha..." i fa un vinagre de figues molt bo. Entra a www.alpotpetithiha.com
    Nani

    ResponElimina
  4. Molt interessant l'explicació sobre els tipus d'arròs per defecte sempre consumim el blanc haurem d'explorar més receptes amb arrossos diferents. Queda com a repte!

    ResponElimina