diumenge, 22 de juliol del 2012

Filet de porc adobat amb ceba caramel•litzada. La ceba.


La ceba és un dels aliments més populars. De baix contingut calòric, ja que el 90% del seu contingut és aigua. En canvi, té gran quantitat de fibra, minerals i vitamines que la fan un aliment molt recomanable.
A part de les vitamines C i E, la ceba conté antioxidants que actuen contra els radicals lliures que són els responsables de que es produeixin alteracions genètiques a les cèl·lules i que aquestes envelleixin ràpidament o es desenvolupin malalties com el càncer.
A part, de ser molt saludable la ceba és un aliment molt popular, perquè és ideal tant per consumir-lo cru com cuinat.
La ceba crua es consumeix sobre tot en amanides, en aquest cas, un bon truquet perquè la ceba no quedi forta de gust i no piqui es tenir-la a remull uns minuts amb aigua i un rajolí de vinagre o de llimona, d’aquesta manera quedarà més suau i no perdrà les vitamines.
Si la volem menjar cuinada, podem preparar-la de moltes maneres: al forn, bullida, saltejada, fregida...serveix com acompanyament a molts plats de carn, peix, pasta, llegums... i també s’utilitza en estofats i guisats i és una de les bases de la cuina de casa nostra.
 Una dada interessant a tenir en compte és que encara que consumim la ceba cuinada, aquesta no perd els seus components antioxidants.
I la ceba és justament l’acompanyament triat per aquest filet adobat que hem menjat aquest cap de setmana.
Filet de porc adobat amb ceba caramel·litzada

Ingredients per a 4 persones:
2 filets de porc
1 cabeça d’alls
2  o 3 cebes grosses
1 litre de vi negre del Priorat
200 grams de sucre
Pebre vermell picant
Sal
Oli d’oliva
Preparació:
Talleu la carn a rodanxes i poseu-la en un bol gran per fer l’adob.
Prepareu l’adob amb els alls tallats, el pebre vermell, la sal, ½ got de vi i un bon raig d’oli.
Deixeu la carn en adob a la nevera durant un dia.
L’endemà:
Talleu  les cebes en juliana i poseu-les en una paella fonda o en una cassola amb la resta del vi i el sucre i deixeu reduir a foc baix fins que la ceba quedi caramel·litzada. (compteu uns 30 minuts com a mínim)
Traieu la carn de la nevera i coeu-la a la planxa amb unes gotetes d’oli i sense escórrer el suc de l’adob, però tampoc poseu més suc a la planxa del que hagi absorbit la carn.
Serviu la carn sobre un llit de ceba caramel·litzada, que s’haurà tenyit del color del vi.
Aquesta recepta la vaig veure fer al cuiner Pep Nogué en un taller de cuina de l’Espai del Consum de Bonpreu (tot i que jo he fet algun petit canvi).

1 comentari:

  1. Com sempre té una pinta boníssima aquest filet de porc. A més he après una cosa nova sabia que la ceba era bona però sabia ben bé perquè ara ja ho tinc clar els antioxidants!! A nosaltres ens agrada molt i la posem a gairebé tot arreu.

    ResponElimina