divendres, 27 de gener del 2012

Truita de faves i alls tendres. Les truites.


Fins fa relativament poc temps es pensava que els ous crus eren més nutritius que els ous cuinats. Quan jo era petita, als nens ens donaven per menjar un ou cru que el punxaven amb una agulla i l’havies de xuclar. La veritat és que jo no en vaig menjar mai, perquè això de l’ou cru a mi m’agradava tan poc com a la meva mare i ella no va insistir mai a que en menges.
Però en realitat, això és una de les moltes falses creences que existeixen en el tema de l’alimentació. Amb la cocció, les proteïnes de l’ou es coagulen i són molt més fàcils de digerir. D’altra banda, al coure l’ou es destrueixen la majoria dels gèrmens que aquest aliment pot tenir. I per si això no fos suficient, l’ou cru té una substancia anomenada avidina que impedeix l’absorció de les seves vitamines. Finalment, cal tenir present que la cocció provoca la coagulació de l’albúmina, una proteïna que quan està en estat líquid no pot ser assimilada.
Dintre dels ous cuinats, si es fan en truita o en remenat són molt més fàcils de digerir que si es prenen durs o fregits. Per tot això, podem dir que l’ou és un aliment excel·lent, barat i si el preparem en forma de truita podrem fer moltes variacions i serà  un aliment fàcil de digerir, nutritiu i molt bo.
La meva truita preferida és sens dubte la truita de patata i ceba, però no fa gaire temps que he descobert un altra truita que també ens agrada molt a casa: la truita de faves i alls tendres. Ara, no encara podem trobar faves tendres al mercat. Aquestes són les ideals per preparar la truita, però de moment, podem utilitzar unes bones faves en conserva o unes faves baby congelades. No és exactament el mateix però també estan molt bones i tendres.
Truita de faves i alls tendres

Ingredients:
300 grams de faves desgranades (fora de temporada es poden utilitzar faves congelades o faves en conserva) (jo he fet servir faves congelades)
Un manat d’alls tendres
4 Ous
Oli d’oliva verge extra
Sal
Preparació:
Talleu els alls en trossets petits
Sofregiu-los en una paella amb una mica d’oli d’oliva
Quan ja estiguin lleugerament cuits, afegiu les faves i sofregiu a poc a poc fins que estiguin fetes, aproximadament hauran de coure uns 15 o 20 minuts.
Poseu una mica de sal.
Quan ja estigui tot cuit, traieu els alls i les faves de la paella i deixeu-les escórrer sobre un paper absorbent perquè deixin anar l’excés d’oli.
En un bol, bateu els ous i afegiu una mica de sal.
Barregeu els alls i les faves amb els ous batuts
Aboqueu la barreja en una paella ben calenta amb una mica d’oli.
Quan ja estigui cuita, doneu-li la volta perquè es cogui per l’altre costat.
S’ha d’anar molt en compte amb la cocció de la truita perquè no quedi molt líquid l’ou ( la truita” babeuse”, a mi no m’agrada gens), però que tampoc estigui massa cuita perquè quedaria resseca.
Un bon truquet per calcular la quantitat d’ou respecte a la quantitat de farcit que posarem en una truita és el següent: l’ou ha de tapar just el farcit que posem a la truita i d’aquesta manera, quedarà lligada i no es trencarà.


Amb aquesta recepta participo al repte de Memòries d'una cuinera del mes de gener dedicat a les truites.






4 comentaris:

  1. Hola Conxita, és la primera truita que veig amb faves! moltíssimes gràcies per participar a Memòries!!! ;) petonets

    ResponElimina
  2. Ostres, amb faves? Amb el que a mi m'agraden!!
    Apuntada!
    Petons
    Sandra (Els fogons de la Bordeta)

    ResponElimina
  3. Si em fan menjar un ou cru em moro!
    Les faves amb alls tendres les he tastat i m'agraden, ara em queda per tastar la truita!;)
    Petons i moltíssimes gràcies per participar al memòries.

    ResponElimina
  4. Hoy estoy descubriendo tortillas hechas con ingredientes que nunca se me hubiera ocurrido utilizar.
    Creo que las probaré todas.
    Estupenda esta tuya.
    Besos

    ResponElimina