dimarts, 5 de juliol del 2011

Mandonguilles amb albergínies. La cocció dels aliments.

Els greixos són necessaris i essencials a la nostra alimentació però també sabem que un excés d’aquest grup d’aliments, (cosa força habitual a la nostra societat occidental), pot provocar-nos greus problemes de salut, com per exemple el sobrepès o els problemes cardiovasculars, per tant, hauríem de procurar menjar menys greixos, si volem alimentar-nos de manera saludable.
Una de les claus de la disminució de greixos a la nostra dieta és la cocció. Els mateixos aliments cuinats de maneres diferents seran més o menys saludables. En aquesta línia, per mantenir una alimentació sana, hauríem de reduir els fregits i optar per altres sistemes de cocció com poden ser la planxa, el forn, el microones, el vapor, els bullits…
Avui he intentat canviar, en una recepta, els sistema de cocció tradicional per un altre que he cregut més saludable: l’estoig de cocció al vapor en microones. A continuació, trobareu les dues opcions (jo he fet la segona).

Mandonguilles amb albergínies (2 versions)
Ingredients (4 persones)
150 grams de mandonguilles mini per persona
1 albergínia
2 cebes
2 tomàquets pelats i sense llavors
Oli d’oliva extra verge
Sal, orenga, farigola i comí
Preparació tradicional:
Talleu l’albergínia a daus i deixeu-la en aigua amb sal durant uns 10 minuts.
Fregiu les mandonguilles i reserveu-les.
En el mateix oli, fregiu la ceba tallada  a làmines.
 Escorreu l’albergínia.
Quan la ceba estigui transparent, afegiu l’albergínia i poc després el tomàquet ratllat o tallat molt petit.
Afegiu sal al gust i una mica de sucre perquè el tomaquet no quedi àcid.
Uns minuts abans d’ acabar el sofregit, afegiu l’orenga, la farigola i el comí (d’aquest últim només un polsim)
Afegiu un grapat de pinyons.
Afegiu les mandonguilles, remeneu i deixeu coure tot junts uns minuts
Preparació baixa en greixos i en calories

 Talleu l’albergínia a daus i deixeu-la en aigua amb sal durant uns 10 minuts.
Poseu les mandonguilles dins d’un estoig de coure al vapor ( tipus Lékué) amb un rajolí d’oli en el microones a potencia 750-1000 durant 4 minuts.
Reserveu les mandonguilles cuites
En el mateix estoig poseu a coure la ceba tallada a làmines amb una miqueta d’oli durant 2 minuts.
Escorreu l’albergínia
Afegiu l’albergínia a l’estoig i poseu a coure 2 minuts més.
Afegiu el tomàquet ratllat o tallat a daus molt petits.
Afegiu sal al gust i una mica de sucre perquè el tomàquet no quedi àcid.
Afegiu l’orenga, la farigola i el comí  (d’aquest últim només un polsim)
Remeneu
Poseu a coure al microones 4 minuts més
Finalment, afegiu les mandonguilles i els pinyons, remeneu i poseu a coure tot junt 3 minuts més i ja estarà llest.
El resultat és evident que no és el mateix però les calories i els greixos, tampoc. A més puc assegurar que la versió baixa en calories ha quedat boníssima, unes mandonguilles sucoses, gens resseques i unes verdures molt naturals i gustoses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada