M’agraden
molt els llegums, no només pel seu gust, sinó també per la seva qualitat
nutricional. Normalment, a casa, acostumem a consumir els llegums en amanida,
és a dir fredes, però ara que ja fa una mica de fresqueta m’ha semblat més
adient fer unes mongetes calentes i acompanyades d’una bona botifarra del
perol.
Mongetes amb botifarra
del perol esparracada.
Ingredients per a 2 persones:
500 grams de mongetes cuites
Un tros de botifarra del perol
Una ceba
Un grapadet de camagrocs ( o altre tipus de bolets)
All i julivert
Oli
Sal
Preparació:
Traieu la pell de la botifarra i talleu-la a rodanxes.
En una paella amb una mica d’oli sofregiu els trossets de
botifarra.
Reserveu.
En el mateix oli, sofregiu la ceba picada i els bolets i
abans d’apagar el foc afegiu una mica d’all i julivert també picat i remeneu
bé.
Afegiu les mongetes cuites i ben escorregudes i la
botifarra que segurament s’haurà desfet.
Doneu un parell de tombs perquè s’escalfi tot bé i es
remenin els gustos.
Serviu calent.
Aliments de consum ocasional
La botifarra del perol és un embotit de les nostres terres,
una botifarra blanca que s’anomena “del perol” perquè fa referencia al
recipient on s’ha cuit.
Antigament es feia amb carns i vísceres, com per exemple la carn del coll, els
ronyons, el cor...però actualment s’utilitzen carns més nobles i s’afegeix
també cansalada, papada, freixures, sal i pebre. El resultat és un embotit
melós i molt gustós.
És un aliment molt energètic i ric en greixos i colesterol
però també té un alt valor biològic, proteïnes i vitamines del grup B. Dins
d’una alimentació saludable i equilibrada el seu consum hauria de ser només
ocasional, és a dir, hauríem de menjar-ne només de tant en tant com tots el
aliments que es troben al cap damunt de la piràmide alimentaria.
Aquests tipus d’aliments no només s’han de consumir de tant
en tant sinó que també s’ha de tenir en compte de consumir-los en quantitats
petites perquè es tracta d’aliments que contenen nutrients que hem de
restringir si volem cuidar la nostra salut.
Només cal tenir en compte quins són aquests aliments. Són
aquells que tenen gran quantitat de greixos saturats com embotits, mantegues,
margarines i carns amb molt de greix, sucres, com per exemple caramels, dolços,
begudes refrescants o pastisseria industrial. De la mateixa manera dintre
d’aquest grup hauríem d’incloure els snacks com patates fregides, cotnes o
altres tipus d’aperitius, que a més de tenir molta sal, també tenen molts
greixos i finalment dintre d’aquest grup cal incloure les begudes alcohòliques.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada