A la cuina, i a la vida en
general, m’agraden molt els reptes i la Mercè del blog Destapant cassoles
ens proposa un repte: visitar cada mes un blog, triar una recepta, cuinar-la i
presentar-la en el nostre blog. Aquest mes de novembre el blog que ens proposa
és Fam de cuina, un blog que jo no coneixia i que he trobat molt
interessant.
He llegit moltes receptes
d’aquest blog i finalment m’he decidit per fer la recepta: Timbal de samfaina i
ou, perquè la samfaina és un plat que ens agrada molt a casa.
Timbal de samfaina i ou
Ingredients ( per a dues persones)
2 ous
1 ceba
2 tomàquets
1 pebrot vermell
1 albergínia
1 carbassó
Oli d’oliva
Pebre vermell picant
Sal
Sucre
Un grill d’all
Preparació:
Peleu i renteu la ceba i
l’all
Renteu el pebrot, els
tomàquets, el carbassó i l’albergínia.
Talleu totes les verdures
a daus. (l’albergínia i el carbassó es pot pelar però a mi m’agrada més deixar
la pell)
Poseu un bon raig d’oli
d’oliva en una cassola plana i sofregiu el pebrot.
Un parell de minuts
després afegiu la ceba i l’all.
Deixeu coure uns 10 minuts
mentre remeneu amb cura per tal de que les verdures no es trenquin.
Afegiu el carbassó i la
ceba i seguiu remenant amb molta cura.
Finalment, afegiu el
tomàquet perquè és la verdura que triga menys en coure’s.
Deixeu coure tot a poc a
poc amb la cassola tapada durant uns 20 minuts i vigileu que no es quedi sense
líquid i si en falta es pot afegir una mica d’aigua.
Afegiu sal i una mica de
sucre per compensar l’acidesa del tomàquet.
Afegiu també una miqueta
de pebre vermell.
Quan ja estigui cuita, proveu-la
i rectifiqueu de sal si s’escau
Deixeu-la reposar unes
hores i fins i tot si la mengem l’endemà encara estarà més bona i pot ser un
bon acompanyament per el bacallà, el llom, les salsitxes o els ous, per
exemple.
Fregiu un ou o també el
podeu fer a la planxa (jo l’he fet a la planxa)
Per
emplatar feu-lo amb l’ajut d’una anella d’emplatar.
Poseu
sobre el timbal l’ou fet a la planxa i tireu per sobre una mica de sal en escates
amb api.
La conservació dels ous
Segur que alguna vegada
ens hem preguntat perquè els ous al supermercat o al mercat estan fora de les
neveres i en canvi quan els comprem i arribem a casa de seguida els posem a la
nevera. És millor doncs, conservar-los a temperatura ambient o dins el
frigorífic?
Sens dubte és millor
guardar-los a la nevera, ja que el pitjor per a la conservació dels ous és el
canvi de temperatura, sobretot el canvi de fred a calor perquè es condensa
aigua a la superfície i en el cas de l’ou seria molt perillós i faria molt
fàcil la contaminació, ja que l’aigua condensada a l’exterior podria passar a
l’interior de l’ou i la humitat facilita la multiplicació de gèrmens. És
justament per evitar aquesta variació tèrmica del fred al calor que els ous
estan fora de la nevera als supermercats, però en canvi a casa val més
guardar-los dins del frigorific ja que a la cuina la variació de temperatura
pot ser molt gran en funció de que els focs o el forn estiguin encesos o no.
Cal destacar, però, que el lloc destinat per guardar els ous és la porta de la
nevera i és justament en aquest lloc on la temperatura és menys estable i per
tant, s’haurien de guardar dins de la nevera però no a la porta i no treure’ls fins que no estiguem a punt de cuinar-los o
consumir-los.
A vegades ens preguntem
també si hem de rentar els ous quan els guardem sobretot si estan bruts i hem de
dir que és millor rentar-los només quan s’hagin de consumir, ja que al
rentar-los es suprimeix una petita capa de protecció externa que té l’ou amb la
qual cosa els microorganismes podrien entrar a l’interior de l’ou, ja que la
closca és porosa. Convé rentar-los doncs, abans d’utilitzar-los i assecar-los
completament abans de trencar la closca.
Si l’ou es conserva
correctament i dins del frigorífic pot conservar-se fins i tot més dels 28 dies
recomanats.
Que rico este timbal, ya se lo que voy a comer mañana!!
ResponEliminaUn beso
Estic amb tú pel gust per la samfaina... de les millors menges que hi ha!. Moltíssimes gràcies per la teva aportació. Espero hagis gaudit de la visita al blog Fam de cuina!. T'esperoaldesembre!
ResponEliminaUna bona samfaina, un bon ou i un pà fet a casa, no veig millor manera de gaudir menjant i cuidant-nos molt!
ResponEliminaBon cap de setmana,
Palmira
Una combinació guanyadora!!! m'encanta. Miro la pantalla i ja m'imagino agafant un tall de pa i ...
ResponEliminaUn petonàs
Un delícia de plat i a més molt saludable! Una abraçada! Anna de retallsdecuina.cat
ResponEliminaEspectacular!!! Jo en vaig fer un de semblant fa poc (que el vaig veure a la revista Cuina) i no va quedar res en el plat!! ;)
ResponElimina