Jo no havia menjat mai carbassó cru
fins que un dia en un restaurant a França vaig menjar-ne en una amanida. Em
va agradar molt i ara puc dir que fins i tot l’utilitzo més en cru que cuit. El
gust del carbassó cru recorda una mica al del cogombre, però el trobo més suau.
Si es vol menjar carbassó cru s’ha de procurar, però, utilitzar peces no gaire
grosses i no utilitzar la part central del carbassó que és on hi ha la grana i
aquesta part que descartem, la podem utilitzar per fer una crema o una truita.
Per fer aquesta recepta del
carpaccio de verdures que per cert, és
tan senzilla que no cal gairebé ni explicació, he utilitzat dos ingredients del
nostre hort: la menta i la llimona.
Carpaccio de carbassó i pastanaga
Ingredients:
2 carbassons petits
2 pastanagues
1 branca de fulles de menta
El suc de ½ llimona
Sal maldon, pebre i oli d’oliva
verge extra
Pipes de gira-sol pelades
Preparació:
Renteu bé els carbassons.
Peleu les pastanagues.
Amb el pelador de verdures talleu
unes làmines ben fines del carbassó i de la pastanaga. Del carbassó descarteu
la part del mig, és a dir, la part on hi ha la grana.
Afegiu les fulles de menta tallades
a trossets petits.
Afegiu les pipes de gira-sol.
Amaniu amb el suc de llimona, un bon
raig d’oli d’oliva, el pebre i la sal maldon.
El carbassó
Una de les principals
característiques del carbassó és que no té pràcticament calories ( només 15
grams de calories en 100 grams de carbassó) i per contra té una gran quantitat
de minerals i oligoelements. Té també una gran quantitat de vitamines, entre
elles la vitamina C, per la qual cosa el carbassó té propietats antioxidants.
Té també una gran quantitat també de fibra i és diürètic, per la qual cosa, és
molt beneficiós en els casos d’hipertensió, de problemes de càlculs renals o
retenció de líquids entre molts altres.
Però per poder obtenir tots els seus
nutrients el carbassó ha de ser cuit al vapor o encara millor, consumir-lo cru.
També cal tenir en compte que s’ha de menjar el més fresc possible, és a dir no
l’hem de guardar molt de temps a la nevera, sinó consumir-lo ràpidament, ja que
com més temps passi des del moment de la collita, més nutrients es perdran. I
en qualsevol cas, tant si el consumim cuit com cru, cal recordar que no s’ha de
pelar, perquè és justament a la pell on es concentren en major proporció els
nutrients.
El carbassó és una bona opció per
als nens o els “ no tan nens” als qui no els agrada massa la verdura, degut al
seu gust molt suau i a la seva versatilitat, ja que el podem incloure tant en
amanides, cremes, truites...o simplement amb patata.
Actualment, es poden trobar carbassons
al mercat tot l’any, però ara, a l’estiu és el temps dels carbassons, així és
que podem aprofitar i menjar-ne ara, perquè consumir fruita i verdura de
temporada és molt més saludable i sostenible.
Té molt bona pinta!! Jo l'altre dia també vaig fer un carpaccio de carbassó i em va agradar moltíssim!! No l'havia provat mai... I per això m'apunto aquest teu per provar variants amb el carbassó perquè m'encanta!!!
ResponEliminate questa bonissim
ResponEliminaDoncs ara que ve l'estiu, fa venir gana!
ResponElimina