Ara que ve el bon temps ens ve
més que mai de gust la truita de patates. Un menjar gustós que tant es pot
menjar fred com calent, a casa o quan sortim d’excursió. L’únic inconvenient és
que la truita de patates és massa calòrica i és per això que vaig pensar com
reduir-ne les calories sense perdre el gust. Vaig pensar en cuinar les patates
al microones i després sofregir-les una
mica en una paella amb dues gotetes d’oli per donar un toc de color i punt
cruixent i el resultat va ser aquesta truita més saludable i jo diria que igual
de gustosa que una truita convencional.
Truita de patates i ceba ràpida i
saludable
Ingredients
4 patates
2 cebes
4 ous
Oli d’oliva verge extra
Sal
Preparació
Peleu i talleu les patates en
rodanxes
Saleu les patates
Poseu les patates en un recipient
tapat apte per al microones (jo ho vaig fer en un estoig de silicona Lekué)
Peleu i talleu les cebes
Afegiu les cebes tallades al recipient
on tenim les patates
Afegiu un rajolinet d’oli
Introduïu el recipient al
microones i deixeu coure aproximadament de 8 a 10 minuts segons la potencia del
microones i la quantitat de patates que vulgueu coure.
Durant el temps de cocció, cada 3
o 4 minuts traieu el recipient del microones, barregeu les patates amb l’ajut
d’una cullera i torneu a tancar el recipient, per tal de que totes les patates
es coguin de la mateixa manera.
Un cop estiguin cuites, traieu
les patates i la ceba del recipient apte per al microones i poseu-les en una
paella plana amb unes gotetes d’oli
Saltegeu les patates i la ceba
una mica per tal de donar un punt de color i un punt cruixent als dos
ingredients
Trenqueu els ous i bateu-los bé
Poseu una mica de sal i afegiu la
patata i la ceba saltejada
En una paella calenta, aboqueu la
barreja de l’ou, la patata i la ceba i deixeu que es faci sòlida per després
girar-la i coure de l’altre costat, és a dir, de la mateixa manera que feu en
una truita convencional
Quan ja estigui solida pels dos
costats, traieu-la del foc i ja la podeu servir freda o calenta i al punt de
cocció que preferiu que pot ser molt sucosa o més aviat seca, segons les
vostres preferències. (a nosaltres ens agrada molt feta, potser una mica massa)
Com fer una truita de patates més
saludable.
La truita de patates és un plat
que generalment agrada a tothom, però a vegades procurem no menjar-ne tan
sovint com voldríem perquè sabem que és un plat molt calòric, ja que normalment
es fa fregint prèviament les patates, amb la qual cosa cuinem un plat molt
saborós però amb moltes calories i greixos.
Si ens fixem en els ingredients
de la truita de patates veurem que són rics des del punt de vista nutricional i
molt saludables.
Pel que fa a la patata és una aliment bàsic
per a la nostra dieta amb un gran contingut en hidrats de gran qualitat que ens
aporten molta energia. La patata conté també fibra i minerals com el potassi i
el magnesi, a més de vitamines del grup B.
Pel que fa l’ou, podem dir també
que és un aliment molt ric des del punt de vista nutricional i amb una
boníssima relació qualitat nutricional i preu, ja que conté proteïnes d’alt
valor biològic a més de vitamines A, B, D i antioxidants.
Com veiem doncs, els principals
ingredients de la truita de patates són nutritius i saludables, però si volem
obtenir un resultat més lleuger i més saludable, hi ha alguns aspectes que
convindrà tenir en compte.
En primer lloc, l’oli. Haurem
d’utilitzar un oli de qualitat és a dir,
oli d’oliva verge extra que és el que aguanta millor les altes temperatura
sense perdre la seva qualitat.
Una manera de reduir la quantitat
d’oli és tallar la patata en trossos més grans i d’aquesta manera, absorbiran
menys quantitat d’oli i per tant, reduirem també les calories.
Un altre aspecte a tenir en
compte és la manera de cuinar les patates, en comptes de fregir-les, podem
preparar-les al forn o bé cuinar les patates al microones i d’aquesta manera,
les calories que tindrà la nostra truita serà tres vegades menys que les que
tindria una truita convencional i a més
el valor nutricional d’aquesta truita no serà tampoc el mateix que el d’una
truita feta fregint les patates en una paella.
Finalment, podem dir que una
manera de reduir calories és disminuir la quantitat de patates i substituir-les
per altres verdures més lleugeres com la ceba, el carbassó, els espinacs...
Si tenim en compte aquests
punts les calories d’una ració de truita de 200 grams que són aproximadament
unes 320 quedaran notablement reduïdes sense rebaixar ni la qualitat
nutricional ni el gust.
Té una pinta boníssima i no es veu gens greixos. Visca la truita de patates saludable!
ResponElimina