Els amics de Memòries d’una cuinera ens proposen aquest mes un nou
repte: fer pa i això ens ha proporcionat l’oportunitat de pa en família. Ens hem reunit, hem xerrat, hem
passat una bona estona i al final... un bon pa autèntic, natural, bo,
cruixent... un pa fàcil de fer, apte per principiants.
Pa
per a principiants
Ingredients:
300 grams de farina de força
175 grams d’aigua
20 grams d’oli d’oliva
15 grams de llevat de forner
1 culleradeta de sal
Pipes de carbassa i /o de
gira-sol (opcional)
Preparació:
Col·loqueu en un bol la
farina i esmicoleu el llevat
Barregeu el llevat amb la
farina
Afegiu l’oli i l’aigua
Treballeu la pasta amb les
mans sempre de fora cap a dins durant 5 minuts
Afegiu la sal i seguiu treballant
la pasta 5 minuts més amb moviments ferms i decidits
Afegiu un grapat de pipes de
gira-sol i/o de carbassa i seguiu treballant la pasta durant aproximadament 2
minuts més perquè les pipes es barregin amb la pasta
Doneu a la pasta forma de
bola i feu uns talls amb un ganivet ben afilat
Poseu la bola de pasta dins
d’una cassola de vidre Pyrex i tapeu-la.
Introduïu la cassola de
Pyrex tapada al forn a 220º C durant 40 minuts
I ja teniu el pa llest
Nota:
Si no teniu una cassola Pyrex, podeu posar la bola de
pasta a sobre d’una safata per anar al forn i tapar-la amb una cassola de
manera que durant la cocció es mantingui la humitat pròpia dels forns de pa.
Fer
pa a casa
Fins que no vaig fer pa a
casa no vaig entendre el perquè d’aquesta afició actual a fer pa.
Abans em preguntava el
perquè de fer pa, ara ho tinc clar. En primer lloc, el gust, tan autèntic, tan
natural. Lamentablement, cada vegada en el mercat trobem més pans de pastes
congelades i amb un munt de conservants, aquest és un pa natural i artesà. D’altra
banda, l’olor que impregna i perfuma tota la casa. És impressionant com amb uns ingredients tan
senzills com la farina, l’aigua, el llevat i la sal, amb una mica de paciència i
de feina, podem elaborar un aliment tan bo.
Fer el nostre propi pa és un
també una ocasió de fer una activitat manual, de relaxar-se i de compartir. Una bona feina per
fer en família mentre conversem una mica, cosa que en aquesta vida tan atrafegada
que portem no sempre és fàcil. I finalment, la satisfacció de fer una activitat
manual tan ancestral i tan satisfactòria.