Un mes més el blog Memòries d’una cuinera ens inviten a
cuinar un plat determinat, aquest mes es tracta de cuinar una escalivada o fer
un plat a partir de l’escalivada i jo he fet les dues coses, primer he fet una
escalivada al forn que després he utilitzat per elaborar unes espardenyes.
Per cert, els nostres amics de Memòries d’una cuinera
sempre ens introdueixen el repte amb un bonic relat, però concretament el d’aquest
mes, que porta per nom "Al mal temps, bona cara“ és preciós. No us el
perdeu.
Espardenyes
amb escalivada al forn i anxoves
Ingredients:
1 pebrot vermell
2 albergínies
1 ceba gran
Un rajolí d’oli d’oliva
Preparació:
Renteu els pebrots, la ceba i les albergínies i eixugueu-los.
Punxeu les albergínies, la ceba i el pebrot.
Renteu els pebrots, la ceba i les albergínies i eixugueu-los.
Punxeu les albergínies, la ceba i el pebrot.
Poseu unes gotetes d’oli d’oliva per sobre de les verdures i fregueu les
verdures amb aquest oli.
Cobriu la safata gran del forn amb un tros de paper d’alumini, i poseu les verdures a sobre.
Poseu la safata al forn dalt i baix a 220ºC uns 60 minuts.
Cobriu la safata gran del forn amb un tros de paper d’alumini, i poseu les verdures a sobre.
Poseu la safata al forn dalt i baix a 220ºC uns 60 minuts.
De tant en tant, gireu les verdures per tal de que es coguin igual per
totes bandes.
Quan les verdures estiguin cuites, traieu-les del forn i deixeu-les refredar.
Quan les verdures estiguin fredes, peleu-les.
Talleu-les a la mida que desitgeu.
Amb les verdures escalivada podem preparar unes espardenyes
Quan les verdures estiguin cuites, traieu-les del forn i deixeu-les refredar.
Quan les verdures estiguin fredes, peleu-les.
Talleu-les a la mida que desitgeu.
Amb les verdures escalivada podem preparar unes espardenyes
Ingredients
per a les espardenyes:
2 llesques de pa de pagès per persona
All
1 llauna d’anxoves en oli d’oliva
Preparació
Torreu les llesques de pa
Refregueu les llesques de pa de pagès amb un grill d’all ( com si
estiguéssiu fent pa amb tomàquet, però sense tomàquet, només amb all)
Disposeu sobre les llesques l’escalivada i unes anxoves i també podeu
afegir, si us agrada, una mica de tonyina, unes olives o unes cebetes en
vinagre.
És molt important que l’escalivada no estigui freda de la nevera, és
preferible que estigui a temperatura ambient o tèbia.
L’escalivada
L’escalivada més que una recepta és un mètode de cuinar.
Aquesta tècnica consisteix en rostir verdures directament al caliu i és el que
coneixem com a escalivada. Un dels plats més típics de la cuina catalana.
Tot i que les verdures que normalment s’utilitzen quan
escalivem són la ceba, el pebrot i l’albergínia, hi ha moltes altres que també
podem escalivar, com per exemple les patates, carbassons, castanyes, patates,
moniatos, carbasses o calçots.
Com que no sempre és possible fer les verdures al caliu del
foc o a les brases, a vegades també s’utilitza el forn, està clar que no és el
mateix i segurament no se li pot dir escalivada si ho fem així, però és una
alternativa sovint necessària.
Un cop pelades i tallades les verdures podem menjar-les
només acompanyades d’un bon raig d’oli d’oliva i/o una mica d’all picat, poden
utilitzar-se com a acompanyament de plats de carn o peix, o bé poden ser la
base d’un munt de plats com les espardenyes que avui he fet o les crêpes
d’escalivada que ja vaig publicar al blog, només anomenaré aquestes dues perquè
les possibilitats són gairebé infinites.
Tant si preparem l’escalivada a les brases, com al forn, a
part d’obtenir unes verdures molt saboroses tindrem també un plat molt
saludable.
L’escalivada, a part
de ser un plat molt gustós és molt nutritiu, saludable i lleuger. I una bona
opció per aquelles persones que no són gaire amants de la verdura.
hummmmmmmmmmm que bo
ResponEliminaNo em cansaria mai de menjar-ne, se m'ha fet la boca aigua!
ResponEliminaMoltíssimes gràcies per participar.
Quina cosa més bona... No hi ha millor menjar en el món qu'això per el meu gust!
ResponEliminaUna abraçada.
Palmira
un dels meus plats ideals!!! gràcies per participar
ResponElimina